Weekly Wednesdaylist: mijn 7 tips om te verhuizen

Verhuizen… een van de meest stressvolle dingen in een mensenleven. Het kost ontzettend veel werk en tijd. Toch zal het soms eens moeten gebeuren. Omdat ik net uit een verhuizing kom en al met deze erbij al vijf (!) keer in mijn leven verhuisd ben (troost: van de allereerste kan ik me toch niks meer herinneren en van de tweede maar vrij weinig), ben ik een echte ervaringsdeskundige geworden en wil ik graag mijn tips en ervaringen delen om het verhuizen hopelijk zo makkelijk mogelijk te maken!

Afbeeldingsresultaat voor box tumblr

1: Begin met spullen die je even niet nodig hebt.

Begin klein, met bijvoorbeeld kasten leeghalen. Stop dingen die je op dit moment niet gebruikt of waarvan je weet dat je ze een tijdje niet nodig hebt alvast in dozen. Ik was begonnen met mijn boekenkast, mijn cd’s, en mijn sierspullen zoals kaarsen en beeldjes. Alles wat je op dit moment niet nodig hebt: hup, in die doos! Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!

2: Zoek alles uit.

Klinkt natuurlijk heel logisch. Wat ik er vooral mee bedoel, is: Maak 3 stapels. 1: zoek dingen uit die je nog mee wilt nemen en leg die op een aparte stapel. 2: zoek dingen uit die je eventueel nog te koop/tweedehands aan kan bieden, en leg die ook op een aparte stapel. En 3: zoek de dingen uit die helemaal weg kunnen, in de vuilnisbak, en leg die op de derde stapel. Is misschien wat rommelig, maar dat is verhuizen altijd. Hou in ieder geval die stapels aan, zodat je een beetje het overzicht behoudt.

3: Zorg voor voldoende hulp.

Maar echt, vele handen maken licht werk. Verhuizen is zwaar werk, dus zorg in ieder geval voor een paar sterke mannen die mee kunnen helpen tillen en sjouwen (vinden ze vast niet erg ;)). Ondertussen kun je bijvoorbeeld samen met je moeder nog dingen inpakken, of (mocht het nodig zijn) behang van de muren afhalen. Mijn ouders, schoonouders en vriend hebben ook wat dagen meegeholpen. Zonder hen had ik het ook nooit gered!

4: Bewaar altijd dozen.

Mijn ouders hebben altijd dozen bewaard, ook van vorige verhuizingen. Die vouwen ze dan uit elkaar, zodat je ze met verhuizen weer in elkaar kunt plakken. Superhandig, want verhuisdozen zijn enorm duur in de winkel. Vraag dus altijd rond of iemand nog dozen heeft staan, dan kom je waarschijnlijk al een heel eind. Lengte/grootte/breedte/vorm maakt niet uit. Lichtere dozen zou je kunnen gebruiken voor handdoeken/vaatdoeken/kleren. Stevigere dozen kun je gebruiken voor breekbare dingen.

5: Bedenk waar je het voor doet.

Oké, verhuizen is zwaar en ook al zie je het even niet meer zitten, je verhuist vast en zeker met een reden. Ga je het huis uit? Ga je studeren en op kamers wonen? Ga je samenwonen? Hou die reden in je achterhoofd en bedenk hoe trots je je wel niet moet voelen als het uiteindelijk allemaal achter de rug is!

6: Laat iedereen weten dat je aan het verhuizen bent.

En dus weinig tijd hebt. Met vriendinnen afspreken komt daarna wel weer. Laat ook op je werk weten dat je in een verhuizing zit. Ik heb specifiek aangegeven dat ik de laatste week alleen maar ochtenden ingepland wilde worden, zodat ik me volop op de verhuizing kon richten. Geef het aan, want waarschijnlijk hebben ze er allemaal begrip voor.

7: Zorg dat je ook goed uitrust en ontspant.

Wat ik net al zei, verhuizen kan behoorlijk stressvol zijn. Zoek daarom, tussen al het opruimen en die rommel door, even een momentje voor jezelf. Pak een boek of een tijdschrift (een die je nog niet hebt ingepakt, natuurlijk) en ga eruit. Even weg uit de rommel en de dozen en ga, als het een beetje mooi weer is, lekker naar buiten. Zorg even dat je helemaal op kan laden en straks weer lekker met frisse moed kan beginnen. Zo belangrijk!

En? Ga jij binnenkort ook verhuizen of zit je middenin een verhuizing? Hopelijk helpen mijn tips je om het zo aangenaam mogelijk te maken. Leuker wordt het toch niet. Maar houd je altijd het eindresultaat in je hoofd. Ik wist waar ik het voor deed: ik ga samenwonen, ander werk zoeken en een heel nieuw avontuur tegemoet. Het is uiteindelijk allemaal gelukt en de rust is weer heerlijk teruggekeerd!

Trouwens, dit was voorlopig voor de komende weken de laatste WW-list. Dat zeg ik er maar even bij, want volgende week woensdag zit ik in het vliegtuig naar Amerika. Goede reden, toch? 🙂 Waaahhh, het komt steeds dichterbij! Zo spannend! Ik zal proberen om wat updates te posten, Stefan neemt zijn laptop mee, dus misschien dat er in die vier weken wel een blogje tussendoor online komt. Ik kan niks beloven, maar dan heb ik daarna natuurlijk wel superveel te vertellen!

Hold on tight en keep up!

– Lianne

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s